Fotografia: Aleksandra Rożej
Pyszna tropikalna tarta - idealna właśnie teraz, kiedy nie ma jeszcze naszych polskich, sezonowych owoców. Nie tylko smakuje obłędnie, ale też tak wygląda. A co najważniejsze jest bardzo prosta w przygotowaniu.
- Ciasto kruche:
150 g masła
100 g cukru pudru
4 żółtka
Masło siekamy z mąką i cukrem pudrem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto.
Odkładamy na 15 minut do lodówki.
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim foremkę do tarty.
Pieczemy około 35 minut w 160°C. Studzimy.
- Krem:
5 łyżek cukru pudru
1 dojrzałe mango
2 łyżeczki soku z cytryny
Mango obieramy i miksujemy. Mascarpone miksujemy krótko z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Dodajemy zmiksowane mango i delikatnie mieszamy.
Krem wykładamy na kruche ciasto.
Na wierzchu układamy owoce i chłodzimy w lodówce.
Ten przepis znajdziecie również na stronie kulinarni.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz