sobota, 1 marca 2014

Tarta tropikalna

Fotografia: Aleksandra Rożej

Pyszna tropikalna tarta - idealna właśnie teraz, kiedy nie ma jeszcze naszych polskich, sezonowych owoców. Nie tylko smakuje obłędnie, ale też tak wygląda. A co najważniejsze jest bardzo prosta w przygotowaniu.



  • Ciasto kruche: 
300 g mąki
150 g masła
100 g cukru pudru
4 żółtka

Masło siekamy z mąką i cukrem pudrem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto.
Odkładamy na 15 minut do lodówki.
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim foremkę do tarty.
Pieczemy około 35 minut w 160°C. Studzimy.


  • Krem: 
500 g mascarpone
5 łyżek cukru pudru
1 dojrzałe mango
2 łyżeczki soku z cytryny

Mango obieramy i miksujemy. Mascarpone miksujemy krótko z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Dodajemy zmiksowane mango i delikatnie mieszamy.
Krem wykładamy na kruche ciasto.
Na wierzchu układamy owoce i chłodzimy w lodówce.



Ten przepis znajdziecie również na stronie kulinarni.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz