Sernik, który zawsze się udaje, jest delikatny, kremowy i nigdy nie opada. Czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak. Wypróbujcie ten przepis, a z pewnością będziecie chętnie nie tylko jedli, ale też piekli serniki.
- Kruchy spód:
300 g mąki
150 g masła
100 g cukru pudru
4 żółtka
150 g masła
100 g cukru pudru
4 żółtka
lub
spód (opcja dla leniuchów):
300 g ciastek typu petitki
150 g roztopionego masła
- Masa sernikowa:
1 kg sera białego (zmielonego)
250 g mascarpone
3 tabliczki roztopionej białej czekolady (można zamiast białej użyć
mlecznej lub gorzkiej)
5 całych jajek
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii (lub ziarenka z 1 wanilii)
1, 5 łyżki mąki ziemniaczanej
- Dekoracja:
truskawki
czekolada
- Przygotowanie:
Z podanych składników na kruchy spód zagniatam ciasto. Odkładam do lodówki
na 1/2 h. Rozwałkowuję i wykładam tortownicę o średnicy 26-28 cm. Piekę około 35 minut w 160°C.
Studzę.
Opcja dla leniuchów:
Kruche ciastka kruszę w blenderze i łączę z roztopionym masłem. Tak
przygotowanymi ciasteczkami wykładam spód tortownicy.
Kiedy mam już gotowy spód zabieram się za przygotowanie masy serowej.
Do dużej miski wkładam zmielony twaróg oraz mascarpone. Krótko miksuję i
dalej nie przerywając miksowania, dodaję pojedynczo 5 jajek. Następnie
dodaję cukier puder, wanilię, mąkę ziemniaczaną i wszystko miksuję. Na koniec, cały czas miksując na wolnych obrotach, wlewam
roztopioną, przestudzoną czekoladę.
Tak przygotowaną masę wylewam na kruchy spód. Piekę w temperaturze 160°C przez 1,5-2 h w zależności od piekarnika.
Tak przygotowaną masę wylewam na kruchy spód. Piekę w temperaturze 160°C przez 1,5-2 h w zależności od piekarnika.
Ważna wskazówka:
Aby sernik nie opadł, upiekł się równo i pozostał
wilgotny, najlepiej piec go w tzw. kąpieli wodnej. Tortownicę trzeba szczelnie
od spodu i po bokach owinąć folią aluminiową. Taką tortownicę wkładamy do
większego naczynia (blaszki), które uzupełniamy wrzącą wodą do połowy wysokości
tortownicy.
Dzięki tej sztuczce sernik zawsze się udaje.
Smacznego ;-)
Wypróbowałam...pyszny! Ciasto puszyste, delikatne, bardzo smaczne. Dodałam na wierzch pokrojone brzoskwinie. Pychota. Polecam!
OdpowiedzUsuń