środa, 5 marca 2014

Sernik z czekoladą


Sernik, który zawsze się udaje, jest delikatny, kremowy i nigdy nie opada. Czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak. Wypróbujcie ten przepis, a z pewnością będziecie chętnie nie tylko jedli, ale też piekli serniki.


  • Kruchy spód:
300 g mąki
150 g masła
100 g cukru pudru
4 żółtka

lub 

spód (opcja dla leniuchów):

300 g ciastek typu petitki
150 g roztopionego masła

  • Masa sernikowa:
1 kg sera białego (zmielonego)
250 g mascarpone
3 tabliczki roztopionej białej czekolady (można zamiast białej użyć mlecznej lub gorzkiej)
5 całych jajek
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii (lub ziarenka z 1 wanilii)
1, 5 łyżki mąki ziemniaczanej

  • Dekoracja:
truskawki
czekolada


  • Przygotowanie:
Z podanych składników na kruchy spód zagniatam ciasto. Odkładam do lodówki na 1/2 h. Rozwałkowuję i wykładam tortownicę o średnicy 26-28 cm. Piekę około 35 minut w 160°C. Studzę.

Opcja dla leniuchów:

Kruche ciastka kruszę w blenderze i łączę z roztopionym masłem. Tak przygotowanymi ciasteczkami wykładam spód tortownicy.


Kiedy mam już gotowy spód zabieram się za przygotowanie masy serowej.
Do dużej miski wkładam zmielony twaróg oraz mascarpone. Krótko miksuję i dalej nie przerywając miksowania, dodaję pojedynczo 5 jajek.  Następnie dodaję cukier puder, wanilię, mąkę ziemniaczaną i wszystko miksuję. Na koniec, cały czas miksując na wolnych obrotach, wlewam roztopioną, przestudzoną czekoladę.
Tak przygotowaną masę wylewam na kruchy spód. Piekę w temperaturze 160°C przez 1,5-2 h w zależności od piekarnika.


Ważna wskazówka:

Aby sernik nie opadł, upiekł się równo i pozostał wilgotny, najlepiej piec go w tzw. kąpieli wodnej. Tortownicę trzeba szczelnie od spodu i po bokach owinąć folią aluminiową. Taką tortownicę wkładamy do większego naczynia (blaszki), które uzupełniamy wrzącą wodą do połowy wysokości tortownicy.
Dzięki tej sztuczce sernik zawsze się udaje.


Smacznego ;-)


1 komentarz:

  1. Wypróbowałam...pyszny! Ciasto puszyste, delikatne, bardzo smaczne. Dodałam na wierzch pokrojone brzoskwinie. Pychota. Polecam!

    OdpowiedzUsuń