poniedziałek, 17 marca 2014

Tarta z wiśniami


Oto prosta i bardzo smaczna tarta. Uwielbiam ją za to, że zawsze można ją przygotować bez trudu - niezależnie od pory roku. Latem ze świeżych wiśni, a zimą z mrożonych lub tych, które latem wylądowały w słoikach jako przetwory. Polecam wypróbować w tym przepisie kozie mleko - jest delikatniejsze i znacznie bardziej lekkostrawne niż krowie.


  • Ciasto kruche: 
300 g mąki żytniej (typ 500 lub 720)
150 g masła
100 g cukru pudru
4 żółtka

Masło siekamy z mąką i cukrem pudrem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto.
Odkładamy na 15 minut do lodówki.
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim foremkę do tarty.
Pieczemy około 35 minut w 160°C. Studzimy.



  • Krem: 
500 ml mleka (krowiego lub koziego)
3 żółtka
1/2 szklanki cukru trzcinowego
4 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
200-250 g masła

Żółtka mieszamy z cukrem dodajemy skrobię i około 50 ml mleka. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy aż zgęstnieje - powinno mieć konsystencję bardzo gęstego budyniu. Studzimy (aby nie zrobił się kożuch), naczynie najlepiej przykryć szczelnie folią spożywczą.

Masło miksujemy aż będzie lekkie i puszyste. Powoli dodajemy przestudzony budyń, cały czas miksując.

Krem wykładamy na kruche ciasto.


  • Wiśnie: 
500 g wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu)
3-4 łyżki cukru
łyżka soku z cytryny
4 łyżki mąki ziemniaczanej
100 ml wody lub soku wiśniowego

Wiśnie kroimy na połówki. Resztę składników mieszamy w rondelku, podgrzewając. Kiedy płyn zgęstnieje, wsypujemy wiśnie i dokładnie łączymy. Studzimy pod przykryciem, aby nie powstał kożuch.

Tak przygotowane wiśnie wykładamy na wcześniej nałożony krem na tarcie. Ozdabiamy skórką z cytryny.


Smacznego ;-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz