sobota, 22 lutego 2014

Tarta kokosowa

Fotografia: Aleksandra Rożej

Kolejna prosta w przygotowaniu, a co najważniejsze, przepyszna i bardzo kokosowa tarta. Dzięki mleku kokosowemu krem jest niezwykle delikatny i nie za słodki. Przepis jest bardzo łatwy, więc na pewno ta tarta wyjdzie każdemu ;-)


  • Ciasto kruche: 
300 g mąki
150 g masła
100 g cukru pudru
4 żółtka

Masło siekamy z mąką i cukrem pudrem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Odkładamy na 15 minut do lodówki. 
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim foremkę do tarty.
Pieczemy około 35 minut w 160°C. Studzimy.


  • Krem kokosowy: 
400 ml mleka kokosowego
3 żółtka
1/3 szklanki cukru
3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
200 g masła

Przygotowujemy jak budyń. Żółtka mieszamy rózgą z cukrem, kilkoma łyżkami mleka kokosowego oraz skrobią. Resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną miksturę i mieszamy aż zgęstnieje. Budyń studzimy.
Miksujemy masło na puch i powoli, cały czas miksując, dodajemy budyń.

Krem wykładamy na kruchy spód. Posypujemy płatkami kokosa i schładzamy w lodówce.


Ten przepis znajdziecie również na stronie kulinarni.pl

Smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz