sobota, 22 marca 2014

Red velvet cupcakes


Red velvet to niezwykle puszyste i delikatne ciasto wyróżniające się czerwonym lub czerwono-brązowym kolorem oraz jasnym nadzieniem z serka kremowego. Ja oryginalny przepis zmodyfikowałem. Moja wersja red velvet jest z bardzo prostym i przepysznym kremem czekoladowym.


  • Ciasto:
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka kakao

120 g masła lub margaryny
300 g cukru pudru
2 jajka
250 ml mleka
czerwony barwnik w płynie lub żelu (1-2 łyżeczki)
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej


  • Krem:
300 g masła
300 g białej czekolady


  • Przygotowanie:
Mąkę, sól oraz kakao razem przesiewam przez sitko. Masło ubijam z cukrem pudrem na puszystą masę i nadal ubijając, dodaję jajka. Następnie dodaję na zmianę po trochę przesiane suche składniki i mleko wymieszane z barwnikiem. Na koniec mieszam ocet z sodą, dodaję do ciasta i energicznie mieszam. Ważne, aby sodę połączyć z octem przed samym dodaniem do ciasta!


Tak przygotowane ciasto nakładam do papilotek. Z podanego przepisu powinno wyjść ok. 24 dużych muffinek. Piekę w temperaturze 175°C przez 20-25 minut. Z termoobiegiem w zupełności wystarczy 20 minut.



Masło miksuję aż będzie puszyste i dodaję roztopioną, przestudzoną czekoladę. Krem nakładam rękawem cukierniczym.


Smacznego ;-)




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz