Fotografia: Aleksandra Rożej
Uwielbiam tarty - są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Nie trzeba godzinami przesiadywać w kuchni, by efekt na stole zachwycił wszystkich gości. Tarta czekoladowa, a wręcz bardzo mocno czekoladowa, z lekką nutką pomarańczy zawsze poprawia mi humor. Minus jest taki, że tarta znika w mgnieniu oka.
- Ciasto kruche:
3 łyżki kakao
150 g masła
100 g cukru pudru
4 żółtka
Masło siekamy z mąką, kakao i cukrem pudrem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Odkładamy na 15 minut do lodówki.
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim foremkę do tarty.
Pieczemy około 35 minut w 160°C. Studzimy.
- Krem czekoladowy:
50 g miodu
1 pomarańcza
200 g czekolady gorzkiej
200 g śmietany 36%
60 g śmietanki zagotowujemy z 50 g miodu. Dodajemy 200 g pokruszonej czekolady i dokładnie mieszamy. Studzimy. 200 g śmietany ubijamy. Stopniowo dodajemy śmietanę do masy czekoladowej, delikatnie mieszając aż do uzyskania jednolitego kremu. Dodajemy pokrojoną pomarańczę na małe kawałki.
Krem wykładamy na kruchy spód. Polewamy roztopioną czekoladą i układamy na wierzchu kawałki pomarańczy. Chłodzimy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz