środa, 22 stycznia 2014

Rozgrzewające ciasteczka korzenne


Rozgrzewające, bardzo aromatyczne dzięki mieszance niezwykłych przypraw ciasteczka są idealnym rozwiązaniem na mroźne dni. Miękkie w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Zupełnie inne niż pierniki, może nawet lepsze. Dobrze i długo się przechowują, a co najważniejsze, są bardzo łatwe w przygotowaniu. Ja często przygotowuję więcej tych ciasteczek i część przed upieczeniem zamrażam - wtedy zawsze pod ręką mam porcję ciasteczek, które mogę upiec w kilkanaście minut.



  • Składniki:

260 g mąki pszennej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
szczypta: imbiru mielonego, goździków, kardamonu (można zastąpić mieszanką przypraw korzennych)
75 g cukru trzcinowego
120 g roztopionego masła
80 g melasy trzcinowej
60 ml mleka
1 jajko




  • Przygotowanie:

Wszystkie składniki sypkie oprócz cukru (mąka, soda, sól, przyprawy) mieszam i przesiewam przez sitko. Jajko lekko ubijam z cukrem w większej misce, dodaję masło roztopione i mleko, dobrze mieszam. Suche składniki wsypuję do miski, dokładnie mieszam wszystko – powinniśmy uzyskać konsystencję ciasta.

Z ciasta formuję kulki, które obtaczam w grubych kryształkach cukru i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam na moment do lodówki. Po wyjęciu z lodówki kulki ciasta spłaszczam łyżką lub szklanką. W tym momencie możemy część nieupieczonych ciasteczek zamrozić. Wyjęte z zamrażalnika wykładam od razu na blachę i do piekarnika ;-)

Piekę w temperaturze 180-190°C przez 15-20 minut.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz