Zapewne pamiętacie ten smak z dzieciństwa. Teraz trudno już kupić tak dobrą chałkę. Może więc zrobicie sami? Pyszna, delikatna, puszysta, nie za słodka. Idealna z masłem, ulubionym dżemem lub powidłem. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła. No i najlepsza jej część - kruszonka.
- Składniki:
25 g drożdży świeżych (lub 10 g suchych)
150 ml mleka
2 jajka
50 g masła
100 ml wody
50 g cukru trzcinowego (może być zwykły)
oraz na kruszonkę
90 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
1/4 kostki roztopionego masła
- Przygotowanie:
Drożdże rozmieszać w małym naczyniu z lekko ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawić na ok. 10-15 minut pod przykryciem.
Masło rozpuścić w rondelku.
Do dużej miski z mąką dodać rozczyn z drożdży, roztopione (przestudzone) masło, 1 całe jajko i 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania wierzchu chałki) oraz pół szklanki letniej wody. Wyrobić ciasto (powinno być zwarte). Ciasto odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 części (nie martwcie się, że straci nieco powietrza). Robimy 4 wałki, następnie z jednej strony łączymy koniec 4 wałków i zaplatamy warkocz.
Jak to zrobić, pokazane jest np. TUTAJ.
Zaplecione ciasto odstawiamy na ok. 15 minut pod przykryciem na blaszce, aby wyrosło. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Mąkę i cukier puder zalewamy roztopionym, ciepłym masłem i mieszamy. Następnie chałkę smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
Masło rozpuścić w rondelku.
Do dużej miski z mąką dodać rozczyn z drożdży, roztopione (przestudzone) masło, 1 całe jajko i 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania wierzchu chałki) oraz pół szklanki letniej wody. Wyrobić ciasto (powinno być zwarte). Ciasto odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 części (nie martwcie się, że straci nieco powietrza). Robimy 4 wałki, następnie z jednej strony łączymy koniec 4 wałków i zaplatamy warkocz.
Jak to zrobić, pokazane jest np. TUTAJ.
Zaplecione ciasto odstawiamy na ok. 15 minut pod przykryciem na blaszce, aby wyrosło. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Mąkę i cukier puder zalewamy roztopionym, ciepłym masłem i mieszamy. Następnie chałkę smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy nie dłużej niż 35 minut w 175ºC, aż chałka będzie miała złocisty kolor.
Smacznego!
Testuje dzisiaj Twoj przepis :) Ciasto aktualnie w fazie "nabierania masy". Jednakze w powyzszym przepisie brakuje informacji poniewaz w skladnikach uwzgledniasz wode a w sposobie przygotowania juz jej nie ma. Problem zniknął gdy ciasto do wyrobienia wyszlo za suche. Ja zamiast wody dodalam mleko. Czekam na efekt i swieza chalke na sniadanie ;) Pozdrawiam. Ania
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za czujność i zwrócenie uwagi. Już poprawione ;-) Można oczywiście dodać całą szklankę mleka. Mam nadzieję, że chałka wyjdzie pyszna. Zachęcam do podzielenia się zdjęciem tutaj, na blogu, lub na moim fanpage'u na facebooku. Pozdrawiam ;-)))
Usuń