niedziela, 20 października 2013

Tort dinozaur (Stegosaurus)


Pamiętam, że mój kumpel ze szkolnej ławki miał bzika na punkcie dinozaurów. Posiadał figurkę niemal z każdym gatunkiem tych niezwykłych zwierząt. Ach, co to były za czasy. Okazuje się jednak, że dinozaury są ponadczasowe. Dzieci nadal je uwielbiają, dlatego powstał ten tort.


  • Wskazówki dotyczące wykonania:
Ciasta zostały upieczone w foremce owalnej. Jeżeli jednak nie macie takiej, można upiec ciasto w zwykłej foremce, a następnie wyciąć kształt owalny w cieście według przygotowanego szablonu z papieru. Pamiętajmy, żeby każda kolejna warstwa ciasta była mniejsza od poprzedniej (dinozaur musi mieć grzbiet).

Tort przekładamy kremem i wybranymi przez nas dodatkami. Następnie obkładamy masą cukrową. Ogon, głowa oraz nogi zostały zrobione z masy cukrowej, przytwierdzone do ciasta pokrytego masą maślaną, a dopiero wtedy pokrywałem tort masą cukrową w jednym kawałku.

Tzw. płyty (charakterystyczne dla Stegozaura) zostały zrobione z gumpaste i pomalowane na pomarańczowo-czerwony kolor dzień wcześniej. Muszą dokładnie wyschnąć. 

Trawa została wykonana z masy maślanej specjalną tylką - jak w linku TUTAJ.

1 komentarz:

  1. Wielka szkoda, że mnie w dzieciństwie nigdy nie przygotowano takiego pięknego urodzinowego tortu!

    OdpowiedzUsuń