niedziela, 25 sierpnia 2013

Tarta z rabarbarem


Co prawda sezon na rabarbar w tym roku już minął, jednakże zapewne niektórzy zamrozili kilka porcji tego warzywa (tak, tak, rabarbar oficjalnie w Europie uznawany jest za warzywo).

Tym, którzy nie mają mrożonego rabarbaru, proponuję zastąpić go kwaśnymi jabłkami (np. papierówkami lub w okresie jesienno-zimowym szarą renetą).
  
Tarta jest niezwykle krucha z dość kwaśnym nadzieniem, ale taka właśnie ma być - słodyczy dodaje lekka beza na wierzchu. 


  • Ciasto kruche:
300 g mąki pszennej lub żytniej
150 g masła
100 g cukru
4 żółtka


Masło rozpuścić i przelać do miski. Dosypać mąkę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie połączyć z masłem, mąką i dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do woreczka i zamrozić.

Na foremkę do tarty (dużą) zetrzeć ciasto na grubych oczkach tarki. Piec w temperaturze 160ºC około 20 minut. Wystudzić.





  • Nadzienie rabarbarowe:
500 g rabarbaru
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu

Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Zasypać cukrem i cynamonem. Wymieszać. Odstawić na 15 minut. Rabarbar z pewnością puści sok (jabłka również), ale on nie będzie nam potrzebny. Teraz jest dobry moment, by przygotować bezę (wskazówki poniżej).



  • Beza:
5 białek
300 g cukru
szczypta soli

Białka ze szczyptą soli ubijamy. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier.


Na przestudzone ciasto wykładamy rabarbar. Następnie delikatnie przykrywamy całość bezą. Pieczemy w temperaturze 160 -170ºC od 30 do 40 minut.




Ciasto możemy udekorować w bardzo prosty sposób. Z łodygi rabarbaru odrywamy kawałek skórki i przeciągając po niej nożem, spowodujemy jej zawijanie (tak jak wstążki).


Smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz