niedziela, 11 sierpnia 2013

Królewska szarlotka z bezą i czekoladowym ganache

Królewska szarlotka z bezą

Pierwszy przepis, jaki postanowiłem opublikować, to według mnie najlepsze, najprostsze i przede wszystkim szybkie ciasto, czyli szarlotka. Ciasto proste, niby zwyczajne, a jednak dla mnie szczególne - to od niego wszystko się zaczęło. Ta niepozorna szarlotka to początek mojej cukierniczej przygody, która z czasem przerodziła się w hobby (wiem, brzmi dziwnie, ale uznałem, że skoro pieczenie daje mi tyle radości i nie wyobrażam sobie już życia bez tego, to musi to być hobby).

Tyle tytułem wstępu, nie chcę przynudzać. W końcu ma to być blog kulinarno-inspiracyjny, a zrobiło się już zbyt sentymentalnie.




  • Ciasto:
200 g masła
½ kg mąki pszennej
szklanka cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
3 łyżeczki śmietany 36%
łyżeczka ekstraktu waniliowego



  • Nadzienie:
1 ½ kg jabłek papierówek lub szarej renety
7 łyżeczek cukru trzcinowego
łyżeczka cynamonu
garść śliwek (świeżych lub mrożonych) - można pominąć



  • Beza:
3 białka
szklanka cukru pudru
szczypta soli
łyżeczka mąki ziemniaczanej



  • Ganache:
100 g gorzkiej czekolady
60 ml śmietany kremówki 



Rada dla leniuchów:
Można pominąć robienie bezy i ganache. Wtedy ciasto pieczemy przez godzinę. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.


  • Przygotowanie:
Masło siekamy z mąką - najlepiej nożem. Dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę oraz ekstrakt waniliowy. Zagniatamy ciasto – powinno być zwarte. Można lekko podsypać mąką. Dzielimy na 2 części i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na plasterki. Dodajemy do jabłek cukier trzcinowy, cynamon oraz śliwki. Wszystko mieszamy dokładnie. Dużą tortownicę oraz brzegi do ¾ wysokości wykładamy rozwałkowaną częścią ciasta. Wykładamy jabłka. Całość nakrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wkładamy ciasto do nagrzanego do 180ºC piekarnika. I tu wszyscy, którzy nie mają ochoty robić nic więcej, czekają aż ciasto się upiecze - około 1 godzinę.

Ci, którym chce się robić pełną wersję tego ciasta, muszą przygotować bezę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie, nadal miksując, stopniowo dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Po 40 minutach pieczenia wyciągamy ciasto i wykładamy na wierzch ubite białka. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy w nieco niższej temperaturze (około 165ºC) przez 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika do ostudzenia. Na koniec przygotowujemy czekoladowe ganache. Śmietanę podgrzewamy (musi być gorąca) i zalewamy nią pokruszoną w misce czekoladę. Odstawiamy na chwilę i następnie dokładnie mieszamy na gładką masę. Po ostygnięciu polewamy bezę.

Ten przepis ukazał się również na stronie kuchni+: 

Królewska szarlotka z bezą

1 komentarz: