wtorek, 24 września 2013

Deser czekoladowo-malinowy


Dziś przepis na niezwykle prosty, bardzo czekoladowy, aksamitny, delikatny, a zarazem wyrazisty w smaku deser czekoladowy. Na chłodne wieczory, stres czy zmęczenie nie ma nic lepszego niż czekolada. Nawet najbardziej antykulinarni poradzą sobie z przygotowaniem. Kilka składników, 15 minut i gotowe.



  • Składniki:
1 małe opakowanie herbatników czekoladowych lub zwykłych
250 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
2 łyżki miodu
opakowanie malin
mięta do dekoracji



  • Przygotowanie:
5 łyżek śmietanki i 2 łyżki miodu zagotować w większym garnku (należy często mieszać). Zdjąć z ognia i dodać pokruszoną czekoladę. Dokładnie wymieszać rózgą aż czekolada całkowicie się rozpuści (to bardzo ważne). Resztę śmietanki ubić mikserem aż będzie sztywna. Do przestudzonej czekolady stopniowo dodawać ubitą śmietankę i dokładnie wymieszać aż powstanie gładki mus.

W pojemnikach, w których będziemy podawali deser, na przemian układać warstwami:
- pokruszone herbatniki,
- mus czekoladowy,
- maliny,
- herbatniki,
- mus czekoladowy,
- kilka malin,
- miętę.


Rada:
Aby deser był jeszcze lepszy, można herbatniki nasączyć alkoholem lub kawą.


Smacznego ;-)

2 komentarze:

  1. Świetne! łatwe i tanie, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałem okazję przekonać się, jak smakuje ten deser. Pychota! ;-)

      Usuń