poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Beza Pavlova

Beza Pavlova

Dziś przepis na niezwykle prosty i szybki deser. Beza Pavlova. Lekka, nie za słodka, ze świeżymi owocami. Jedyny minus - trzeba ją szybko zjeść, bo beza chłonie wilgoć. Ale z tym nie powinno być problemu. Przynajmniej u mnie nie było. Do przygotowania można wykorzystać dowolne owoce. Najlepiej pasują jednak kwaśne, które przełamią słodycz bezy.


  • Beza:
8 białek
350 g cukru
łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli

Białka z solą ubijamy mikserem. Pod koniec wsypujemy powoli cukier puder, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Całość dzielimy na 2 części i pieczemy 2 blaty w temperaturze 130-140ºC przez 90 minut.


  • Krem:
1 litr śmietany 36%
4 łyżki cukru pudru
ok. 100 ml likieru w dowolnym smaku (można pominąć)
100 g rozgniecionych malin lub innych owoców z łyżką cukru pudru

Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz likier. Maliny rozgniatamy z cukrem.


  • Wierzch:
maliny i borówki lub inne owoce

Na pierwszy blat bezowy nakładamy śmietanę i rozgniecione maliny. Przykrywamy kolejnym blatem bezowym. Nakładamy resztę śmietany i na niej układamy owoce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz