niedziela, 4 maja 2014

Tort śmietankowy z truskawkami



Truskawki można już kupić niemal w każdym sklepie i na każdym rogu ulicy. Sezon jednak na nasze polskie, niewielkie ale bardzo słodkie truskawki rozpocznie się w czerwcu. Polecam wtedy wykorzystać ten przepis na niezwykle prosty, lekki i przepyszny tort śmietankowo-truskawkowy.

 
  • Biszkopt:

5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki


Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. 
Pieczemy w temperaturze 160°C około 45 minut. Po upieczeniu biszkopt przekrawamy na 3 blaty. 


  • Krem śmietankowy:

1 l śmietany 36 %
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz wanilię. 


  • Truskawki:
   około 1 kg świeżych truskawek pokrojonych na ćwiartki + kilka truskawek do dekoracji 


  • Przygotowanie:

Tort przekładamy w następującej kolejności: biszkopt, śmietana, truskawki, biszkopt, śmietana, truskawki, biszkopt.
Tort chłodzimy, a następnie pokrywamy bitą śmietaną i dekorujemy truskawkami zanurzonymi w czekoladzie.

Smacznego ;-)



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz