Truskawki można już kupić niemal w każdym sklepie i na każdym rogu ulicy. Sezon jednak na nasze polskie, niewielkie ale bardzo słodkie truskawki rozpocznie się w czerwcu. Polecam wtedy wykorzystać ten przepis na niezwykle prosty, lekki i przepyszny tort śmietankowo-truskawkowy.
- Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.
Pieczemy w temperaturze 160°C około 45 minut. Po upieczeniu biszkopt przekrawamy na 3 blaty.
- Krem śmietankowy:
1 l śmietany 36 %
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz wanilię.
- Truskawki:
- Przygotowanie:
Tort przekładamy w następującej kolejności: biszkopt, śmietana, truskawki, biszkopt, śmietana, truskawki, biszkopt.
Tort chłodzimy, a następnie pokrywamy bitą śmietaną i dekorujemy truskawkami zanurzonymi w czekoladzie.
Smacznego ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz