niedziela, 8 grudnia 2013

Tort z kokardą


A może zamiast ładnie zapakowanego prezentu tort, który sam wygląda jak prezent? 
Jadalna kokarda z pewnością zrobi wrażenie na każdym, kto dostanie taki tort.


  • Wskazówki dotyczące wykonania:
Tort można wykonać w tortownicy o dowolnej średnicy i kształcie.

Dzień przed zrobieniem tortu najlepiej przygotować elementy do kokardy.
Gumpaste (masa cukrowa 
z dodatkiem CMC np. Tylo Powder) rozwałkować bardzo cienko i wykrawać paski szerokości około 1-1,5 cm i długości około 15 -20 cm (w zależności od tego, jak duży jest nasz tort i czy chcemy, aby kokarda pokryła cały wierzch, czy tylko część tortu). 
Każdy pasek (radzę zrobić nieco więcej około 25) złożyć na pół, skleić końce i uformować "łezkę". 
Paski w takiej formie w suchym miejscu powinny stwardnieć przez noc. 
Tutorial na kokardę znajdziecie pod tym linkiem.

Tort przekładamy kremem i wybranymi przez nas dodatkami. Następnie obkładamy masą cukrową
w wybranym przez nas kolorze. Układamy kokardę, którą najlepiej jest przykleić lukrem królewskim. 
Klej jadalny się tu nie sprawdzi. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz