niedziela, 12 stycznia 2014

Ziemniaczki - ciasteczka bez pieczenia


Zapewne zdarzyło się nieraz, że zostało Wam sporo odkrojonych resztek ciasta. Absolutnie nie wyrzucajcie tego! Ziemniaczki (inna nazwa: bajaderki) będą przepysznym deserem. Są banalnie proste w przygotowaniu, miękkie, nie za słodkie. Wszyscy będą się zajadać (gwarantuję ;-)

Jeżeli nie macie resztek ciasta, bo nie pieczecie, a chcielibyście zrobić ziemniaczki, to również możecie je przygotować z pokruszonych herbatników (najlepiej maślanych i czekoladowych).




  • Składniki:
około 1,2 kg resztek ciasta (dowolne, np. biszkopt, czekoladowe, ucierane) lub herbatniki

200 ml mleka

3/4 kostki masła

50 g gorzkiej czekolady

200 g rodzynków

100-150 ml wiśniówki lub innego likieru owocowego

słoik wiśni (mogą być takie z kompotu)

kilka łyżek powidła śliwkowego lub innego

kakao ok. 5 łyżeczek (nie musicie dawać, jeżeli mieliście resztki ciasta czekoladowego)

do dekoracji według uznania (wiórki kokosowe, płatki migdałowe, krokant, kolorowa posypka itp.)



  • Przygotowanie:
Najpierw rodzynki namoczyć w wiśniówce. Dobrze, aby moczyły się 2-3 h lub całą noc. 












Resztki ciasta należy dokładnie pokruszyć (można zmielić w maszynce, jeżeli są bardzo twarde). Masło, mleko oraz czekoladę rozpuszczamy w rondelku 
i studzimy.










Do pokruszonego ciasta dodajemy rodzynki wraz 
z alkoholem, rozpuszczone masło z mlekiem 
i czekoladą oraz wiśnie. Wszystko dokładnie mieszamy. 










Masa powinna być zwarta i dawać się łatwo formować. Jeżeli jest zbyt sypka, należy dolać nieco płynu (mleko lub alkohol). 












Z przygotowanej masy formujemy kulki i obtaczamy w ulubionych dodatkach. Możliwości jest bardzo wiele. Ja wykorzystałem: wiórki kokosowe, płatki kokosowe, cukier perlisty, płatki czekoladowe, kolorową posypkę, płatki migdałowe, krokant.









Rady:

Przygotowane ciasteczka można jeść od razu, jednak zyskają na smaku, jeżeli poleżą w lodówce 24 h. Wtedy wszystkie smaki zdążą się przegryźć.

Z podanej porcji wyszło mi około 60 ziemniaczków. Czy to dużo? No cóż, sam jestem w stanie na raz zjeść ok. 5, więc jak dla mnie to niedużo. Jeżeli jednak chcecie zrobić mniej, musicie proporcjonalnie zmniejszyć ilość wszystkich składników.

Ciasteczka przechowywane w lodówce bardzo długo można przechowywać (nawet ponad tydzień). Właściwie im dłużej leżą, tym są lepsze.

Smacznego ;-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz